Rød grønn markering av Kvinnedagen

Mange gjestet Arbeiderstuggu den 8. mars.

Arbeiderstuggu var fylt med både kvinner og menn som ville markere den internasjonale Kvinnedagen denne kvelden 8. mars.


09.03.2019 - Helga Romundstad
Kategori: Politikk, Likestilling

Hvert år stilles det spørsmålstegn til om vi trenger å markere den internasjonale Kvinnedagen. I Norge er menn og kvinner mer likestilte enn i mange andre land. Noen vil til og med hevde at likestillingen har kommet for langt. Det siste er nok arrangørene uenig. De politiske partiene Orkland AP, Orkland SV og Orkland SP gikk sammen om å markere 8. mars.

I sin invitasjon til arrangementet skrev de: Kampsakene har vært mange siden kvinnedagen ble arrangert for første gang i USA i 1908, og deretter vedtatt som en internasjonal markeringsdag i 1910. Mange kamper er vunnet siden den gang. Vi har likevel et godt stykke igjen, både nasjonalt og internasjonalt, før vi når målet om likestilling og likeverd. 

Ellen Haugen Bergsrønning ønsket velkommen og ytret begeistring over at så mange hadde møtt opp. - Kveldens store oppmøte viser at Kvinnedagen fortsatt er aktuell å markere, mente hun.

8 mars 17

Ellen Haugen Bergsrønning i Orkland Arbeiderparti ønsket velkommen til rød/grønn 8. mars markering i Arbeiderstuggu.

Programmet for kvelden inneholdt seks appeller fremført av kvinner bosatt i Orkland. Disse var:

  • Olga Irmina Ucińska, Orkland AP
  • Razan Bitari
  • Mari Storm Myrmæl, Orkland SP
  • Semhar Yemane
  • Anne Mari Svinsås, Orkland SV
  • Elborg Solaas Tevik

Olga Irmina Ucińska var første appellant. I sin appell stilte hun spørsmål om blant annet hvorfor typiske kvinneyrker er mindre verdsatt enn typiske mannsyrker? Dette gjenspeiles i ulik lønn i de forskjellige yrkene. Ta for eksempel omsorgsyrker kontra håndverksyrker. - Kvinner har nå bedre utdanning enn menn, men likevel finnes det mange eksempler på at kvinner fortsatt er økonomisk avhengig av sine ektemenn, fortsatte Olga. - Kvinnene er også tapere i forhold til størrelsen på pensjonsutbetalingene, påpekte hun. Olga mener også det er viktig å bekjempe vold mot kvinner og at kvinnene selv skal bestemme over sin egen kropp,  

8 mars 1

Kvelden første appell ble holdt av Olga Irmina Ucińska fra Orkland AP.

Syriske Razan Bitari var neste kvinne ut. Hun kom til Norge for tre og et halvt år siden, er gift og har to barn. - Jeg jobber kontinuerlig med å utvikle meg selv, både når det gjelder min kompetanse, samt det å være en fri og uavhengig kvinne i Norge. - I Syria er det kulturen og tradisjonene som legger begrensninger på kvinnenes muligheter. Mange tror det er religionen, men det er ikke tilfellet, sier Razan. Hun får ofte spørsmål om hvorfor hun bærer hijab. Til dette svarer hun: -Normenn er født med ski på beina, jeg og andre syriske kvinner er født med hijab på hodet. Min hijab bestemmer ikke hvem jeg er, det gjør mine gjerninger, sa hun bastant med applaus fra salen.
8 mars 5

Razan Bitari snakket blant annet om forskjellene i det er å være kvinne i Syria kontra det å være kvinne i Norge.

Representanten fra Orkland Senterparti var Mari Storm Myrmæl. Hun studerer spesial pedagogikk. - Våre tanker om fellesskap og likeverd mellom kjønnene blir alltid utfordret. Vi må være kritiske til hvordan makten mellom menn og kvinner blir fordelt i samfunnet. Det er ofte følelsesskapt hvordan vi tenker om hva som er rett og gal bruk av makt. Makt er som energi, det kan ikke forsvinne, kun endres, sa Mari i sin appell. Hun trakk også frem fordelingen mellom kvinner og menn i forhold til tid brukt i hjemmet. - Tenk om all den tiden kvinner bruker til å planlegge alt som skal til i et hushold, kunne vært benyttet til å realisere egne drømmer?, spør Mari, og viser blant annet til forfatter Emma Cline som skriver om dette temaet.

8 mars 10

Det var første gang Mari Storm Mymæl besøkte Arbeiderstuggu.

Semhar Yemane fra Eritrea fortalte at hun som ung jente ble gift og dermed ikke fikk tatt den utdannelsen hun ønsket. I dag bor hun på Løkken og har fem barn, deriblant to voksne døtre. - De skal selv få bestemme hva de vil gjøre med sitt liv, det kan ikke jeg bestemme, sa Semhar. - Som kvinne i Eritrea kan du ikke gå ut om kveldene, du kan ikke ha kjæreste og som gift blir du husmor på heltid. Her i Norge er det likestilling. Jeg kan jobbe og ta hånd om mine barn selv, avsluttet hun stolt.
8 mars 11

Fembarnsmoren Semhar Yemane fortalte om sitt tidligere liv i Eritrea og sitt nye liv her i Meldal.

Anne Mari Svinsaas fra Orkland SV forteller at hun er fødd feminist. - Alt genmaterialet tyder på det, sier hun spøkefullt. -Fra jeg var lita jente har jeg alltid blitt opprørt når det ble gjort forskjell på gutter og jenter. - Jeg elsket å diskutere kvinnekamp i enhver sammenheng, fortsatte hun. - Selv om dette var små kamper i forhold til kvinnekampene i andre land, så var det viktige kamper, fordi det fikk folk til å tenke seg om, konstaterte hun. Et av Anne Maris spørsmål til forsamlingen var hvordan vi har kommet i en slik situasjon at det nå er vanlig å kalle jenter for "hore" i russelåter og i skolegården? Hva skjedde på veien dit?, undres hun.
8 mars 12

Anne Mari Svinsaas med stort engasjement og humoristisk vri i sin appell på Kvinnedagen.

Appellrekken ble avsluttet av Elborg Solaas Tevik. Hun fortalte hvordan det var å vokse opp på gården i Rektorlia. - Vi hadde ikke innlagt vann og det var ikke kloakk, fortalte Elborg. - Min mor hadde ansvaret for alt som skulle gjøres innenhus.- Det var mange som skulle ha mat og derfor var det mye å gjøre, fortsatte hun. Elborg er gift og har to døtre og en sønn. En av hennes døtre var tilstede. Sammen fortalte de at det ikke var lett for enslige mødre før i tiden. - Dersom en kvinne fikk tre barn utenfor ekteskap, kunne de risikere å bli satt i fengsel, sa de.
8 mars 18

Elborg Solaas Tevik i samtale med sin datter.

Relatert til siste appell, tok Aud Inger Kalseth ordet og fortalte om funn hun har gjort i forbindelse med rydding etter overformynderiet sitt kontor i Meldal. - Jeg ble overrasket da jeg kom over saker, ganske så nye sådan, som viste at barn fikk egen verge dersom mor levde utenfor ekteskap. Tenk på det, sa hun med undring.
8 mars 15

Aud Inger Kalseth berettet om saker fra overformynderiets tid.

Kveldens appellrekke ble fremført av kvinner i alle aldre og med forskjellig bakgrunn, noe som førte til at arrangementet fikk et helhetlig spekter av kvinnekampen. I tillegg til appellantene, bidro også folk i salen med spørsmål og kommentarer. Alt fra tema som lønnsforskjeller mellom kjønnene, vold mot kvinner, begrensninger av kvinnenes frihet, fordeling av husarbeid, trakassering, kjønnsdiskriminerende ordbruk, retten til abort og kvinnens rett til å bestemme over egen kropp med mer ble debattert.
Flere av kveldens deltakere var opprørt og ytret bekymring over debatten rundt dagens abortlov den siste tiden   - Dette viser at Kvinnedagen fortsatt er like aktuelt og at vi må stå sammen i kvinnekampen, sier blant annet Olga og Anne Mari, som representerer hvert sitt politiske parti.
 
Markeringen ble avsluttet med servering av kaffe, kaker og frukt og sosialt samvær rundt bordene.

 

Bilder: Olga Irmina Ucińska og Helga Romundstad

Tekst: Helga Romundstad

Annonser


Medlemmer