Rygården tilbyr flotte naturopplevelser med pilegrimsovernatting, jakt og fiske i fokus

På Rygården får man alltid en varm velkomst av Evald og Mari. Nye informasjonsskilt er til stor hjelp både for overnattingsgjester og forbipasserende

Danske turister som står for 90 % av overnattingen, elsker alt ved dette idylliske stedet som kan varte opp med varierte opplevelser i vill natur, og som får dem til å føle at tiden står stille.


11.08.2017 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv, Næringsnytt

På Rygården på Grindal, noen kilometer sør for grensa mellom Meldal og Rennebu,har Margit og Sivert Stene drevet med melkeproduksjon, kjøttproduksjon av Tyrolsk gråfe og sau helt til for to år siden. Da de la ned drifta fikk deres datter Mari Stene og hennes mann Evald Grane idéen om å ta over gården for å satse på gårdsturisme. De bor nå på gården i sesongen, men flytter tilbake til huset på Flotthagen på Å når de to guttene til Mari starter på skolen etter ferien. Evald har en sønn fra et tidligere forhold.

Dette er en livsstil for Mari som jobber som politi i Meldal til vanlig og Evald som ble pensjonert for to år siden, etter å ha jobbet som politi i Bergen siden han ble ferdig utdannet ved politiskolen. For øvrig var det på politiskolen Mari og Evald møttes for første gang som unge studenter på åttitallet. -Jo, vi ble kjent der, så hadde vi en “pause” på 25 år før vi fant hverandre igjen, sier Mari og Evald nikker og sier seg enig i beskrivelsen. Det hersker ingen tvil om at paret er forelsket både i hverandre og det “nye livet” de holder på å bygge opp på Rygården og områdene i tilknytning. -Dette er jo helt nytt for meg i forhold til politiyrket, sier Evald, men han sier også at han hele livet jaktet og fisket. Han jobbet også som viltkontakt for Bergen kommune, så selv om mye er nytt for ham, har han litt kjennskap til hvilke forventninger gjestene deres kan ha. Han har også fått god kunnskap om Orkla og guider gjerne fiskerne som ønsker det.   

 

Herberget

 

 

IMG 6524

 I stabburet som ble fraktet fra nabogården som også heter Ry, der besteforeldrene bodde, er det innredet for pilegrimer både i første og andre etasje (se bildeserien over).

 

"Sov i høyet"

På gammellåven holder de på å ordne til rette for at flere pilegrimer kan overnatte samtidig. Et nytt tilbud til pilegrimer denne sesongen er “sov i høyet”. Mari forteller at de kom på idéen da de hadde så fint og velduftende høy, og tenkte at det ville vært en virkelig god nostalgisk opplevelse å tilbringe en natt på høylåven som står som den var fra den ble bygd på midten av 1800-tallet.

 

IMG 6506

 Et fint fellesrom for pilegrimer. Herfra er det kun noen trinn opp for de som ønsker å hoppe i høyet, og de som satser på mer tradisjonell sengeplass 

 

Det er i år 20-års jubileum for St. Olavsvegene fra Oslo til Trondheim, og man har langs hele ruten gjort store forbedringer for å gjøre vandringen til en enda bedre opplevelse. Blant annet ved å tilby flere toaletter langs ruten.

Her har Mari og Evald også bidratt med både toalett og håndvask for de som kun passerer Rygården. For pilegrimer som ønsker overnatting, enten i telt, på låven, eller i stabburet, har de et flott opplegg rundt frokostserveringen med plasser både inne og utendørs. Mari er spesielt fornøyd med sin “toskanske terasse” hvor hun serverer frokost til gjestene. Her kommer morgensolen over tretoppene og du sitter så tett på skogen at du får fuglesang helt innpå. Og kanskje får du se noen dyr i skogholtet hvis du er heldig.

Rygården har allerede matbevilling, og søknad om skjenkebevilling er sendt inn. Og i kjelleren på den gamle tømmerlåna holder de på og innrede “pub” for pilegrimene. Her vil det neste sesong bli muligheter for å få kjøpt seg god drikke og en matbit i en sval og “gammel” atmosfære du ikke finner mange steder.

 

 

IMG 6536

Selskapslokalet i tømmerlåna fra 1852 

 

Her i storkjøkkenet i tømmerlåna tenker de å leie ut til runddager som bursdager, konfirmasjoner og lignende selskap. De tar også imot bestillinger på julebord. Foruten muséet i andre etasje er resten av rommene til utleie. 

Meldal hagelag  arrangerte i fjor soppdag på Ry, hvor det var med autorisert soppkontrollør. 

 

Lakseturismen 

 IMG 6568

Fra Ryklippen kan du stå og fiske i Ryhølen med flott utsikt både oppover og nedover Orkla. 

 

Lakseturismen var allerede veletablert da de tok over. Margit og Sivert  fikk for 11 år siden kjøpt tilbake lakserettighetene i Orkla, som Christian Thams i sin tid hadde kjøpt og disponert i lang tid. De leier også vald fra to nabogårder og disponerer nå vald på til sammen 2,6 kilometer i et av de, tør jeg påstå, flotteste områdene langs Orkla? De mest avsidesliggende valdene finner man i alle fall på denne strekningen fra Å i Meldal til Merk bru i Rennebu. Nettopp den ville og uberørte naturen er det som fascinerer turistene som kommer til Rygården.

-Vi har nå andregenerasjons-turister fra Danmark her, forteller Mari. Noen vil også komme tilbake hit kun for naturopplevelsene, som er en viktig del av hele konseptet.

-Vi ønsker å ha et tilbud til hele familien, selv om bare én av dem vil fiske i elva. Derfor har de som leier seg inn hos oss fri tilgang til å benytte seg av setra som hører til gården.

Laksefiskerne bor i tømmerlåna som ble bygd i 1852, og har stått omtrent uforandret siden. Her tenker de også å leie ut til jegere, men har ikke startet markedsføring rettet mot dette ennå. Evald viser stolt fram Troféet  av hjorten han selv har felt i Bergensområdet, og peker på en flott utstoppet gaupe som Maris far, Sivert har skutt på Sildspranget som ligger på eiendommen. Han snakker med stor entusiasme om det flotte jaktterrenget i nærområdet med Meldal og Trollheimen for både små- og storvilt.

 

IMG 6571Evald og Mari i Lille Amalienborg 

 

Gapahuken "Lille Amalienborg"på Ryklippen er laget og døpt av danske laksefiskere på arbeidshold. Det vil si at de utfører arbeid på oppdrag mot at de får bo og fiske gratis. Rygården har to arbeidshold: et lag fra Danmark og et lag fra Bergen. Neste års prosjekt er å fikse trappa ned mot Ryhølen. Evald forteller at da han satt her, onsdag og ventet på fiskere som hadde bestilt guiding,  kom det to hjorter ned til elva for å drikke.

 

IMG 6574

Fra Sivert's corner ser vi mot Morfar's corner. Favorittfiskeplasser hvor man en laks er tatt.

 

Ry laksefiske har hatt en veldig god laksesesong så langt. Av de 48 laksene som er tatt, har mange vært på godt over syv kilo. Mesteparten er gjenutsatt. Den største hittil er på 12 kilo, men som Evald påpeker med glimt øyet; -Vi vet at de største laksene fins her, vi har sett dem, og det er jo alltid de største laksene som glipper… 

 

 

IMG 6601

Mari og Evald omkranset av hennes familie som dukket opp rett før fotografen dro: - Sivert Stene og Margit Stene som har drevet gården inntil for to år siden. Nå har de kjøpt seg hus og flyttet til Å. "Sjølfolket" Evald og Mari i midten. Deborah Lee Dill er fra New York og forlovet med Tore Stene (broren til Mari).

 

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer