Trepanel på full fart inn i markedet igjen

Nisjebedriften AG-Tre på Storås merker godt at trepanel igjen har kommet på moten og tror det blant annet har med miljøbevissthet å gjøre.
06.05.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Næringsliv
Daglig leder Gjest Ove Lilleås ved Ag-Tre på Storås merker både på økonomien og etterspørselen fra kunder, at trepanel er det foretrukne materialet på vegger innendørs. Det gjelder både i private boliger og i offentlige bygg.
Gjest Ove Lilleås på kontoret sitt som er kledd med egenprodusert panel på veggen. I taket har de sitt nyeste produkt "spiler" som også kan brukes på vegg.
Leverer ferdige produkter
Med sine åtte ansatte har Gjest Ove Lilleås sett en jevn økning på etterspørsel av trepanel siden han tok over bedriften som den største aksjonæren høsten 2013. I 2018 hadde de en omsetning på 16-17 millioner.
AG-TRE som leverer ferdigbehandlet panel, jobber kontinuerlig med produktutvikling for å tilpasse seg kundens etterspørsel.
De er en nisjebedrift som produserer innvendig panel og utvendig kledning. Alt kan leveres i den fargen du ønsker.
Lilleås sier at de har spesialisert seg på prosjekter - er en prosjektstyrt bedrift. Det vil si at hvis for eksempel et bolighus skal bygges, så tar de oppdraget med å finne bekledning og farge som passer. Deretter produseres produkt som ønsket av kunde.
Bekledningen de produserer leveres med grunning og mellomstrøkbehandling som varer i flere år.
Miljøvennlig
-Overflatebehandlingen vår er vannbasert, sier Lilleås. -Vi produserer 70-80 forskjellige typer panel og bruker ingen oljebaserte produkter og ingen farlige giftstoffer.
AG-Tre kjøper mye trelast lokalt.
-Vi ville gjerne ha kjøpt mer lokale råvarer, sier Lilleås, men på grunn av etterspørselen som har økt i markedet de siste årene må vi også kjøpe fra Østersund i Sverige.
I år fyller bedriften 20 år. Selv har Gjest Ove Lilleås vært 45 år i bransjen og har fulgt med på utviklingen.
Han er svært fornøyd med å kunne tilby et bærekraftig produkt av fornybart materiale.
-Alt vi gjør er basert på en miljøvennlig tankegang. All restprodukt som sagflis og spon går til landbruket som dyrestrø. Dette er sirkulærøkonomi i praksis. Det eneste som ikke er så miljøvennlig er plastemballasjen som vi er nødt til å bruke for å beskytte produktene.
Samarbeidspartnere
AG-Tre har mange faste kunder og leverer til hele Trøndelag og Møre og Romsdal via forskjellige kjeder. Smith-Byggern er deres største kunde.
-Vi er veldig fornøyd med beliggenheten her på Storås som er et knutepunkt.
Vi har god logistikk og gode muligheter til å få produktene ut i markedet så fort som mulig.
Kvalitet - fleksibel produksjon - korte leveringstider; det er et mantra at vi skal overholde dette.
Vi fokuserer mye på å tenke nytt. Tilpasse oss markedet. Det nyeste produktet vårt er “spiler”. Disse leveres nærmest kvistfrie, sier Lilleås.
Lilleås er stolt og skryter veldig av arbeidsstokken som er stabil og har god fagutdanning.
De har også hvert år elever fra både ungdomsskolen og videregående skole på utplassering.
Han trekker også frem sitt samarbeid med andre trevarebedrifter i Meldal hvor de har dannet “Treklyngen”.
Det er seks Meldalsbedrifter som sammen dekker hele tremarkedet fra innredning til konstruksjon og ferdig hus.
De kan blant annet samarbeide om bemanning, produksjon og kursing både internt og eksternt.
Næringshagen i Orkdalsregionen er bindeleddet mellom bedriftene i Treklyngen og bistår med kursing og sekretærfunksjon.
-Dette er et samarbeid vi ønsker å videreutvikle. En møtearena er viktig for oss som driver i segmentet, sier Lilleås som har stor tro på fremtiden.
Produksjonshallen er en labyrint av maskiner hvor råvaren blir matet inn, ført fra maskin til maskin, før den endre opp hos Anne Rønningen som pakker for levering til kunde.
Råvaren kommer som halvfabrikata som er tørket ned til 14-16 % fuktighet. Her blir en stabel pakket ut før den sendes gjennom maskinene. Det er furu og gran som gjelder hos AG-Tre på Storås.
Anne Jødal Rønningen pakker stabler med ferdig panel.

Atle Semundset og Robin Sneeggen
Atle Semundset og 9-klasse-elev Robin Sneeggen ved Løkken Verk Montessoriskole kontrollerer bekledning som er beiset. Denne stabelen skal etterhvert i stativet ved veggen og settes til tørk i egnet rom.
-Vi har 20 forskjellige farger og kan blande etter ønske. Innvendig panel maler beiser og laserer vi. Det blir mye håndarbeid med sluttproduktet på "maling". Dette har med kvalitetssikring å gjøre. Det er svært viktig at produktet som sendes til kundene holder mål, forklarer Gjest Ove Lilleås.
Produksjonshallen fotografert fra tomta hvor nytt plukklager kommer snart
AG-Tre er i gang med å forberede bygging av nytt plukklager på 700 m2. Ved hjelp av Næringshagen i Orkdalsregionen fikk de et tilskudd på 990.000 kroner fra Næringsfondet til bygget.
-Hele lageret skal bygges i tre og er lokalt forankret i alle ledd. Vi gleder oss veldig til det blir ferdig i september, sier Lilleås
Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug