Trivelig å være sammen med mange flinke ungdommer i Gammelgruva.
F.v: Hallvard Asbøll, Mads Høvik, Ådne Krogstad Berg, Geir Inge Fiske, Amornat Kvakland, Anne Mette Sæterbakk.57 ungdommer møtte sammen med familie og venner for å motta Svennebrev, Fagbrev eller Kompetansebevis etter å ha avlagt fagprøve.
08.11.2024 - Aud Inger Kalseth
Det er alltid høytidelig når Direksjonen i Håndverksforeningen kommer inn i prosesjon ikledd sine flotte røde kapper og flosshatter. Edelweiss Brass stod for musikken til innmarsjen.
Formann i Håndverkerforeningen, Morten Wraalsen, stod for den høytidelige åpningen av seremonien ved å ærklære laden for åpnet.
Seksjonsleder for fagopplæring i Trøndelag Fylkeskommune, Lars Kristian Fossum, ønsket velkommen, gratulerte kveldens hovedgjester og sa noen ord om viktigheten av å ta seg en utdanning og hvor viktig de er for samfunnet. Alle som tar utdanning trengs for at samfunnet vårt skal utvikle seg videre og være trygt med arbeid og det som trengs for å stifte familier og ha et godt liv. Egentlig trengs det flere enn de som tar Svenne- og fagbrev i dag. Han sa også at et godt utviklet opplegg for lærlinger er med på å hindre frafall i skolen og utenforskap.
Så fikk daglig leder i Håndverksforeningen, Ranka Eric Kvarving, ordet. Hun fortalte om Håndverksforeningen og viktigheten av den.
Håndverkerforeningen i Trondheim ble stiftet 21. februar 1847.
Helt fra starten var foreningen opptatt av fagopplæring og rekruttering. De som begynte som lærling hadde som regel svært begrenset med skolegang og foreningen engasjerte seg i søndagskolen – en skole som var etablert i 1803 for å gi undervisning til håndverkslærlinger. Foreningen ble etter hvert en meget sterk pådriver for modernisering av utdanningen og sto i spissen da Teknisk Aftenskole, Tegneskolen, Fagskolen og Lærlingeskolen ble etablert.
Så tidlig som rundt 1870 foresto Håndverkerforeningen oppgaven med tildeling av svennebrev, etter hvert også håndverksbrev, og ritualet som er grunnlaget for dagens seremoni ble lagt allerede de første årene etter dette.
Foreningen leide lokaler på ulike steder de første årene. Foreningen utviklet seg tidlig til å bli en form for herreklubb med et aktivt klubbliv med servering av mat og drikke, og mange av foreningens medlemmer hadde sitt andre hjem i foreningens lokaler.
Da foreningen kunne feire sitt 25-årsjubileum i 1872 flyttet de inn i eget hus på hjørnet av Søndre gate og Brattørgata. Etter sammenslutningen med Trondheim Borgerlige Klub i 1891 flyttet foreningen til Borgerklubben på hjørnet av Kjøpmannsgata og Erling Skakkes gate. Dette huset ble rammet av 2 branner i 1899 og det gjorde at foreningen kunne bygge sitt eget, prektige bygg på branntomta og foreningen flyttet inn i det som mange fremdeles kaller Håndverkeren i 1902. Håndverkeren ved Gamle Bybro ble foreningens lokaler frem til 1971 da aktiviteten både i foreningen og foreningens lokaler ikke lenger kunne forsvare kostnader for drift og vedlikehold og huset ble da solgt.
Håndverkerforeningen har hatt sekretariat nesten helt fra etableringen; delvis ved leid sekretariat hos advokater og næringsorganisasjoner, men også i perioder har det vært ansatt egen direktør for foreningen. Dagens sekretariat, med egen direktør, ble etablert i 1992 og foreningen er i dag samlokalisert med laug og opplæringskontor i Fossegrenda.
Etter at laugene igjen ble tillatt på 1880-tallet innførte de fleste laug i Trondheim en forpliktelse til å være medlem av Håndverkerforeningen – for å bli medlem av et laug måtte det også tegnes medlemskap i Håndverkerforeningen. Dette gjorde at de fleste aktive håndverkerne var medlem av Håndverkerforeningen som fremsto som et sterkt talerør for en samlet håndverksnæring i regionen. Etter at laugene fra rundt 1980 en etter en opphevet denne gjensidigheten ble det ikke lenger like lett å rekruttere nye medlemmer, og selv om Håndverkerforeningen fremdeles er det viktigste talerøret for næringen, er det mange bedrifter som velger å stå utenfor fellesskapet som foreningen representer.
Håndverkerforeningen er en viktig aktør i Trondheimsregionen. Vårt fokus er kvalitet og seriøsitet. Våre bedrifter jobber hele tiden for å etterleve dette. Vi er opptatt av å sikre rammebetingelser for håndverksbedriftene som gjør at det hele tiden skal lønne seg å være seriøs. Vi er stolte av medlemmene våre og vi kan med god samvittighet si at vi representerer gode og seriøse håndverksbedrifter som representerer kvalitet og jobber hardt for å bli enda bedre.
Det er i dag svært få ledige fagarbeidere i vår region. Det betyr at det er et godt valg for ungdommer å velge fagutdanning i håndverksfagene. Samtidig vil det i alle bransjer være behov for flere fagarbeidere – uansett om vi snakker om bygg og anlegg, helsefagarbeidere, industri, bilbransjen, matfagene eller frisørbransjen.
Fremskrivninger viser at vi i Norge vil mangle 90 000 fagarbeidere om ti år. Det er derfor en viktig jobb for oss i Håndverkerforeningen å jobbe med rekruttering til håndverksfagene. Det er viktig at vi bidrar til å fremsnakke mulighetene en fagutdannelse faktisk gir. Alle våre medlemsbedrifter skal i felleskap bidra til å løfte fagstoltheten, samtidig som vi hele tiden skal sikre tilstrekkelig med læreplasser til de som vil jobbe innenfor våre fag.
To musikalske innslag fra Thomas Mostue Berdal på gitar, fikk nesten Gammelgruva til å riste, helt på sin plass at høreapparatet lå hjemme. Men det var fine toner og forhåpentligvis falt det i smak hos ungdommene, Det var jo dem han spilte for!
Fylkesordfører Thomas Iver Hallem var kveldens hovedtaler. Han sammenlignet Gammelgruva og utvinningen av den med dagens næringsliv. Det trengs innovative folk med kraft til å utvikle samfunnet og det trengs folk med kompetanse for å få utført det arbeidet som trengs. Han tok for seg psykisk og fysisk helse som begge deler må være på plass for at mennesker skal fungere og han snakket om trepartssamarbeidet (fagforeningene, NHO og myndighetene). At alt dette fungerer godt og hindrer at det blir alt for store forskjeller mellom folk, skaper et godt samfunn. I likhet med alle som var på talestolen gratulerte han kveldens mottakere av beviset på at de har passert en milepæl i livet, og ønsket dem lykke til videre i livet. Han advarte dem mot å tro at de er ferdig utlært og at hele livet er en læringsplattform. Det var det for øvrig flere som holdt fram.
Selve utdelingen av fagbrev var det Lars Kristian Fossum og Marthe Løvik som stod for med god hjelp av ordførerne fra Orkland, Hanne Nyhus og fra Heim, Marit Liabø Sandvik, som delte ut roser.
27 forskjellige yrker var representert av fagbrevmottakerne og anleggsmaskinførerfaget fikk æren av å bli oppropt først. Så gikk det slag i slag med brannforebygger, renholdsoperatører, tømrerfaget, automatisering- og elektrikerfaget. Låsesmed-, reservedels- og yrkessjåførfaget ble de som kom på scenen til slutt. 57 flott ungdommer (ikke alle først i tjueårene) hadde fått beviset på at de har et godt ståsted for å fortsette læringsprosessen.
Meldal.no gratulerer så mye!
Kilde: Trondheim Håndverkerforening.
Foto: A.I.Kalseth