Trivelig og lærerik kveld på Storås.

Fra venstre: Stine Storengen, Kløvertuppene, Aud Løfshus, Løkken Verk sanitetsforening, Cecilie Skavland og Lena Lerang, NKS sentralt og Turid Kristin Simundset, Meldal sanitetsforening.

Løkken Verk sanitetsforening, Meldal sanitetsforening og Kløvertuppene (som er Meldal unge sanitetsforening), gikk sammen om et informasjonsmøte i Storås samfunnshus for å dele litt informasjon om seg selv og den store og viktige jobben som blir gjort hver dag.


19.09.2019 - Aud Inger Kalseth

I Meldal kommune har vi hatt sanitetsforening siden 1898 og det var først på 1950-tallet at den ble delt og Løkken Verk sanitetsforening ble egen forening. Kløvertuppene kom i gang for ca fem år siden, etter at det ble gjort et stort arbeid for å få noen yngre krefter til å engasjere seg.

Både Løkken Verk- og Meldal sanitetsforening har hatt mange underavdelinger (arbeidslag), men nå er nesten ingen igjen. Resbiten på Å er nyeste tilskudd av arbeidslag, og de startet opp i 1985.

Turid Kristin Simundset ønsket velkommen til de som hadde tatt seg tid til å møte opp. De var alle engasjerte sanitetsdamer som kan det meste om saniteten fra før, men det var en forventning om at kveldens gjester fra N.K.S sentralt hadde noen nyheter det var verd å få med seg.

Meldal sanitetsforening eier sanitetsheimen, som er seks omsorgsleiligheter. Det er inntaksteamet på kommunen som står for tildelingen av leiligheter. Arbeidslagene samler beboerne på Sanitetsheimen til sosialt samvær med jevne mellomrom, gjerne med felles kveldsmat. Pensjonister får litt tilskudd til fotpleie og de har et rom på Sentrumsbygget som brukes til dette.

Sanitetsforeningen støtter forskjellige aktiviteter, f.eks. BUA og har julegrantenning og deltar på Grautdagen på Å. Sammen med Løkken Verk sanitetsforening stiller de et stort beløp hvert år til disposisjon, slik at lag og foreninger kan søke om støtte til tiltak for barn og unge. Fastelavnsris, maiblomsten og loddsalg er kanskje varemerket til N.K.S., og folk er alltid villig til å støtte opp.

Aud Løfshus orienterte om Løkken Verk sanitetsforening. De har en fast kveld hver måned både på Løvbytunet og Ansver. De møtes fast hver 14.dag for å planlegge og legge til rette for aktiviteter. De har høstutloddning, julemesse, salg av fastelavnsris, påskeutloddning og deltar på Bergmannsdagen.

Stine Storengen fortalte om Meldal unge sanitetsforening. Kløvertuppene er stort sett travle damer med små barn og jobb. De har valgt å satse på Damenes aften, som krever en masse forberedelser og mye arbeid. Derfor har de valgt å ta pause et år nå. Overskuddet av disse kveldene har gått til gode formål både lokalt og utenfor kommunen.

De har arrangert førstehjelpskurs og på nyåret kommer Helsesista på besøk.

Alle sanitetsdamene er enig om at det er sosialt, lærerikt, givende, interessant og noen ganger litt arbeidssomt å være sanitetsdame.

I tillegg til at begge sanitetsforeningene gir til barn og unge og Kvamsgrindkollektivet, blir det gitt betydelige midler til forskning på kvinnehelse. Kvinnehelse står langt nede på listen når Forskningsrådet og andre institusjoner deler ut forskningsmidler, så de 20 - 25 millionene som N.K.S hvert år deler ut, utgjør en stor del av de midlene som blir stilt til disposisjon for kvinneforskning. 30 000 fastelavnsris finansierer en doktorgrad. 

Annonser


Medlemmer