Vegard drømmer om å bli verdens beste i Dota 2

Vegard Krogdahl (20) har ambisjoner om å bli verdens beste Dota 2-spiller.

Vegard Krogdahl er blant Norges aller beste i PC-spillet Dota 2. Målet er å bli verdens beste.


28.02.2017 - Jan Are Melgård
Kategori: Sport, Ung i Meldal, Barn og ungdom

Storåsbyggen Vegard Krogdahl, som fylte 20 år for en knapp uke siden, installerte Dota 2 for første gang 23. januar 2013. Siden da har han utviklet seg til å bli en av Norges klart beste i det populære MOBA-spillet.

I fjor sommer tok Vegard et friår for å fokusere utelukkende på å bli så god som mulig.

- Jeg spiller veldig mange timer om dagen for å prøve å bli best. Jeg føler jeg har utvikla meg bra i forhold til det mange andre gjør, på den tiden jeg har brukt på spillet, sier han til meldal.no.

- Friåret har hjulpet mye, da jeg har kunne fokusere utelukkende på Dota 2, uten å distraheres av skole eller jobb. Det har betydd mye for utviklingen min.

Men hva er egentlig Dota 2? Vi lar Vegard forklare:

- Dota 2 kan beskrives som et interaktivt sjakkspill, der to femmannslag spiller mot hverandre for å ødelegge hverandres base. Det er veldig mye strategi og veldig mye å følge med på underveis. Du må alltid tenke fem trekk fram i tid.

Dota 2 er beryktet for å være et særdeles utilgivelig spill med en veldig bratt læringskurve – og dermed desto større mestringsfølelse når ting virkelig klaffer.

Ønsker du å lese mer om Dota 2, kan du gjøre det her.

TI3 var starten

Proffdrømmen starta da Krogdahl så på turneringen The International 3 (TI3) i 2013 – en turnering som blant fansen fortsatt regnes for å være blant de beste noensinne. The International er den største årlige Dota 2-turneringa, om ikke den største turneringa innen dataspill generelt.

 - Det var noe av det beste jeg hadde sett. Det var TI3 som for alvor fikk meg til å tenke over hvor artig og spennende det virket å være med og kjempe blant de beste i verden. Jeg hadde ikke spilt i mer enn 6-7 måneder på det tidspunktet. Jeg hadde ingen anelse om jeg kom til å bli god nok.

De svenske TI3-vinnerne (Alliance) fikk med seg 1,4 millioner dollar i premiepenger fra turneringen i 2013.

At kinesiske Wings Gaming, vinnerne av The International 6, i 2016 kunne reise hjem med vanvittige 9,1 millioner dollar (over 76 millioner norske kroner etter dagens valuta) i premiepenger sier alt om veksten profesjonell Dota 2 har hatt de siste årene.

Dota 2 - en gullgruve

Den totale potten som ble fordelt på deltakerlagene lå da på svimlende 20,8 millioner dollar og det er ikke usannsynlig at premiepotten ved den sjuende utgaven av The International, som går av stabelen i august, blir enda større.

Milloner av fans følger med på The International hvert år. Kampene vises både på internett og tv. TV-kanaler over hele verden, blant annet i Sverige, har de siste to årene begynt å satse stort på dekning av turneringer innen Dota 2 og andre populære spill.

Krogdahl legger ned svært mye arbeid i forsøket på å komme opp til det nivået som kreves.

- På en optimal uke, spiller jeg nok Dota i rundt 60-70 timer. Jeg spiller når jeg kan, det er det som er fokuset mitt. Det blir mye egentrening og mye trening med laget, cirka 50/50 med begge deler.

- Hvordan føler du at du ligger an i dag?

- Jeg er nok blant de beste i Norge, men jeg ligger fortsatt ganske langt bak de beste i verden. Men jeg har trua på at jeg kan komme over den kneika. Er du dedikert nok, og samtidig litt heldig, så er det mulig, sier Krogdahl.

Med «litt heldig» sikter Krogdahl til viktigheten av å kjenne de riktige folkene, å kunne trene med så gode spillere som mulig og å få sjansen til å spille mot de aller beste.

 - Jeg har kontakt med flere veldig gode spillere og snakker en del med dem, men vi har ikke snakka noe om å starte lag sammen ennå.

Store ambisjoner

Krogdahl spiller for tiden for laget «Muffin McLightning». Der spiller han med tre briter og en danske.

- Vi konkurrerer i en britisk turnering som heter «The Link», hvor lagene må bestå av minst tre briter for å kunne delta. Vi har spilt fire kamper så langt og har vunnet tre av dem.

I skrivende stund er turneringa i gruppespill-fasen. Totalt 24 lag deltar, fordelt på åtte grupper (fire lag per gruppe). Krogdahls lag ligger godt an for å ta seg videre til utslagsrundene.

- Hva er ambisjonene dine på lang sikt?

- Å vinne The International. Det er det som er drømmen. Men bare det å komme inn på et sponsa lag og dermed kunne tjene penger på dette, hadde gjort så folk rundt meg hadde sett på dette som noe mer respektabelt enn bare en hobby.

Krogdahl og laget har store planer om å delta i den åpne kvalifiseringen til The International senere i år, i tillegg til de åpne kvalifiseringene til de andre major-turneringene som Valve (spillselselskapet som står bak Dota 2) arrangerer.

Skulle de vinne den åpne kvalifiseringen, får laget delta i den regionale kvalifiseringen, hvor de nest beste lagene (de som er ikke kom gjennom nåløyet og sikret seg direkte invitasjon til turneringa) kjemper.

Den åpne kvalifiseringen til major-turneringa i Kiev starter allerede fredag 3. mars. Den deltar selvsagt «Muffin McLightning» i. Kiev-majoren har en premiepott på tre millioner kroner.

- Jeg håper vi kommer oss til dag to av den åpne kvalifiseringen. Jeg tviler på at vi vinner. Vi er et ganske nytt lag, så vi er nok ikke helt der enda. Det er umulig å forutsi hvordan det kommer til å gå. Vi kan jo være uheldige og møte laget som til slutt vinner hele greia i første runde.

Spiller mot de beste i verden

Krogdahl har spilt mot alle de beste spillerne i Europa flere ganger i tilfeldige kamper.

- I tilfeldige kamper med tilfeldige lag, så går det helt fint. Der spiller jeg på lik linje med alle, da det handler om dine egne ferdigheter, framfor lagspill, strategi og lagkoordinasjon.

Det er når de aller beste spiller med egne lagkamerater at den virkelige kvalitetsforskjellen kommer frem - altså når samkjørte spillere med glimrende kommunikasjon får koordinere og time angrep til perfeksjon.

E-sport har hatt en enorm utvikling de siste årene de siste årene, også når det kommer til profesjonalitet.

- Det har blitt veldig mye mer seriøst de to siste årene. Nå har de beste lagene med seg idrettspsykologer og spillerne har personlige trenere. Alt er veldig strukturert og det fokuseres også mye på kosthold. Om du spiser riktig og trener bra, blir det enklere å holde fokuset oppe når det skal spilles mange kamper på kort tid.

En Dota 2-kamp kan vare i alt fra 20 minutter til godt over en time, avhengig av hvordan ting utspiller seg.

Alltid noe å strebe etter

- Det finnes flere spill der ute med voksende e-sportscener. Hvorfor satser du på akkurat Dota 2?

- Jeg begynte å spille det ved en tilfeldighet og likte det veldig godt med en gang. Jeg likte alt spillet hadde å tilby og ble avhengig, egentlig. Jeg begynte på riktig tidspunkt og derfra utvikla det seg bare.

Dota 2 er kjent for å ha en veldig bratt læringskurve og for å være et svært utilgivelig spill. Derfor er det kjekt for eventuelle nye spillere å ha noen venner å støtte seg på. Den luksusen hadde aldri Krogdahl.

- Jeg spilte alene og starta dermed på bunn, sånn sett. Men det gikk raskt å lære grunnmekanikkene i spillet for min del. Og jo bedre du blir, jo bedre ser du hvor mye du mangler. Det er alltid noe å strebe etter, du blir bedre hele tiden.

Krogdahl bruker mye tid daglig på å studere de beste spillerne i verden. Han har alltid en stream på den ene skjermen, når han spiller Dota på den andre.

- I det siste har jeg begynt å sette på en stream med en proff-spiller når jeg legger meg, som jeg ser på til jeg sovner. Det går greit når jeg er alene, humrer han.

På spørsmål om hvilke spillere Krogdahl ser mest opp til, svarer han Matumbaman, MSS og Arteezy. I tillegg er han stor fan av stjerneskuddet Sumail, som i en alder av 18 år allerede regnes for å være blant de klart beste i verden.

Sumail var med og vant hans første storturnering med laget Evil Geniuses som 15-åring. I fjor vant laget The International.

- Sumail er fantastisk i de ti første minuttene av kampene, så er han Gud i de 30 neste. Det er helt vanvittig. De fleste proffspillerne påstår han er verdens beste spiller.

Glad for støtten

Til høsten flytter Krogdahl til Trondheim for å studere Internasjonal markedsføring på BI. Han håper det ikke kommer for mye i veien for Dota 2-karrieren.

- Det blir nok en tilvenningsfase i starten, men jeg håper det går tilbake til normalen etter hvert. Det meste av fritiden kommer nok til å gå med til å spille. Det er dette jeg vil drive med, sier han.

- Hva synes foreldrene og vennene dine om prioriteringene dine?

- Mamma støtter meg, mens pappa er litt mer usikker. Vennene mine støtter meg først om jeg blir suksessfull og ikke nå som det bare blir som en hobby å regne. Det har jeg forståelse for, selv om det så klart hadde vært kjekt med støtte. Jeg er veldig glad for at mamma støtter meg så mye som hun gjør.

- Det er mye penger innen Dota 2. Det er det ikke alle som skjønner helt, ennå.

- Vet du om det er noen flere meldalinger eller trøndere på ditt nivå, eller som virkelig satser?

- Jeg vet ikke om noen personlig, men det er sikkert flere nordmenn som ønsker å bli best. Jeg har ikke fulgt med på Dota 2-scenen i Norge selv, da jeg synes vi holder for lavt nivå i forhold til den utviklinga jeg ønsker.

Det viktigste for Krogdahl er uansett å utvikle seg videre sammen med laget. Noen språkbarriere er det ikke snakk om.

- Jeg har snakket minst like mye engelsk som norsk de tre siste årene, så det tenker jeg ikke noe på.

For de spesielt interesserte kan vi til slutt nevne at Krogdahl spiller i offlane-rollen og at hans favoritthero, dersom han må velge èn, er Legion Commander.

Annonser


Medlemmer