Bergmannsteateret gjennomførte en meget god premiereforestilling

 

Alt satt som det skulle og det ble en stor opplevelse for både publikum og aktører


02.09.2018 - Rita Smedplass
Kategori: Kultur, historie, Sang og musikk, Teater, Industrihistorie

Fra vi var på den første av tre generalprøver og til premieren var nivået steget adskillige hakk. Ja, bedre kan det nesten ikke bli levert av et amatørteater.

For 20 år siden fremførte Bergmannsteateret sin første oppsetning "Hør min sang" og nå er de kommet til den tolvte.  Denne er nummer tre i rekken av historien om familien Kristoffersen og omhandler de harde 30 - årene. For sikkerhets skyld resymeres de to første før forestillingen begynner, sånn at man kan få tråden i historien.

Nå er det er tøffe og urolig tendenser innen handel og næring både lokalt og på verdensbasis, noe stykket formidler virkningen av i alle samfunnslag i industrisamfunnet Løkken på en veldig troverdig måte. 

Forfatter og regissør av oppsetningen Ulirik Svalsten, har en formidabel evne til å få skuespillerne sine til å gå "ut av seg selv" og inn i rollen de skal spille. Dette gjør at alle har funnet sin "karakter" og utfører sin oppgave på en utmerket måte og dermed skaper en solid helhet. 

038 IMG 4403

Familien Kristoffersen: Eilert (Gustav Stokkli), Eivor (Hanna Hansen) med barnebarnet og  datteren Anna (Kirsten Snuruås)

Det er sterke følelser i sving i mange av scenene og aktørene greier å formidler dette på en imponerende måte.

045 IMG 4418

Her slår det nesten gnister mellom partene

050 IMG 4434

Ung kjærlighet, mangel på jobb og penger, sjalusi, beskyldninger, krangel og forsoning. Veldig overbevisende spill av Kirsten Snuruås og Tor Håkon Syrstad

098 IMG 4551

Mor Eivor og sønnen Alfred (Steffen Haugen) i en alvorstynget samtale om hans deltagelse i produksjonen av kunstgjødsel og sprengstoff i Tyskland. Selv om han var uvitende om konsekvensen føler han stor skyld. En meget sterk scene som gjør inntrykk.

19 IMG 4085

En av de mer humoristiske scenene, med hushjelpen (Grete Elin Grøndal) og kokka (Eva Løfshus).  Det skal serveres laks på en seng av persille hos ingeniør Bernard Lange men de to damene er litt i tvil om persillen lukter helt som den skal. Det viser seg at de har rett i sine mistanker, noe som fører til nok en morsom tildragelse.

1 IMG 4366

35 IMG 4128

Eilert og sønnen Albert møtes tilfeldig og det oppstår en litt spent situasjon. Eilert var ikke særlig begeistret når sønnen valgte å utdanne seg til ingeniør, ei heller når han reiste til Tyskland for å jobbe, men innerst inne er han nok litt stolt allikevel. Dette må for en hver pris ikke komme frem og Eilert prøver etter beste evne å late som han skjønner alt sønnen snakker om og endatil skryte litt av sine egne bragder. En dialog både til ettertanke i tillegg til et utrolig komisk uttrykk.

55 IMG 4254

Her treffes to gamle kamerater, Albert og Anton (John Drugli) tilsynelatende med tilhør i hver sin verden hva "klasse" angår. Anton synes ikke han kan tiltale si gamle "venn" med annet enn "ingeniøren" mens Albert insistere på at han skal si, Albert. Iallefall når de er på tomannshånd. Anton blir invitert med ut på kaffe og det viser seg at ingeniøren, eeh unnskyld, Albert trenger Anton til å utføre en vennetjeneste. 

070 IMG 4481

Hmmmm....., meget skeptisk! Eilert synes ikke noe om at sønnen kommer hjem med en radio. Overklassemøbel er hva det er nemlig. Men nysgjerrigheten tar selvfølgelig overhånd og etterhvert strømmer både tysk propaganda og wienervals inn i stuen. Via avisene og ikke minst det de hører på radioen står det ganske snart klart for dem at det rustes opp militært både i Tyskland og ellers i Europa. Dette er den største skrekken av dem alle. Vil det bli en ny verdenskrig?

 06 IMG 4056

Overklassen er også bekymret over utviklingen. Her er det maktkamp blant ledelsen og behov for å posisjonere seg, noe Bernard Lange (Georg Garberg) med tittelen ingeniør desperat prøver på. 

Overingeniør L. D. Jensen (Harald Garberg) angrer etterhvert voldsomt på at han i det hele tatt ansatte "idioten" under anbefaling av en innflytelsesrik onkel og begynner å betvile om Lange egentlig har noen utdannelse. Oskar Borchgrevink (Edvard Øyangen), også ingeniør og Jensens høyre hånd er som sin sjef bekymret over Langes holdninger og meninger. 

116 IMG 4596

Til slutt er det ikke annen råd enn å spørre Albert som tross alt har vært i Tyskland. Tror han at tyskerne kommer til å starte en andre verdenskrig? Er Hitler så gal som det virker som? Alberts meninger er ikke gode nyheter.

Vakker musikk og sang er med å binde "Ut av bergets djupe rom" sammen til en meget severdig forestilling.

120 IMG 4613

En lettet og glad gjeng kan puste ut etter mange uker og måneder med  intens øving.

 

Etter endt premiere var det selvfølgelig blomsteroverrekkelser, blant annet fra kommunen til Bergmannsteateret. 

 

Disse er  med:

 

Eivor Kristoffersen:          Hanne Hansen

Eilert ------"---------:           Gustav Stokkli

Alfred: (sønn)                   Steffen Haugen   

Anna:  (datter)                  Kirsten Snuruås

William:                            Tor Håkon Syrstad

Gurine:                             Marit Ness

Gruvearb. Berg:                Odd Arild Svartbekk

Gruvearb. Pettersen:        Edvard Mule

Gruvearb. Salla:                Kurt Børset

Gruvearb. Bolme:              Magnar Almberg

L.D. Jensen:                      Harald Garberg   (overingeniør)

Oskar Borchgrevink:          Edvard Øyangen (ingeniør)

Bernard Lange:                  Georg Garberg    ("ingeniør") ansatt gjennom betkjentskaper

Fru Grefstad:                     Ingrunn Snuruås

Fru Dragseth:                    Grete Lund

Fru Berg:                            Mai Britt Jamtøy

Fru Haugen:                       Eva M. Nilsen

Frk. Skjølsvold og

Sekr. Richter:                       Hanna R. Wold

Ingeborg/Hushjelp:              Grete Elin Grøndal

Ringe/Uteavdelingsbasen:   Espen Skjuleng

Einar Aas/Postbud:              Øystein Skarholt

Anton:                                  John Drugli

Kokka:                                  Eva Løfshus

Gruvbasen Ild:                      Helge Forsberg

 

Musikalsk leder/trekkspill:    Arne Ree

Gitar:                                    Bjarne Aspaas

Bass:                                    Svein Olav Semundset

 

Manus og regi:                     Ulrik Svalsten

Musikk:                                 Arne Ree/Ronny Kjøsen/Bjarne Aspaas

Kostymer:                             Åse Syrstad

Lyd og lys:                            Løkken Lyd v/John Magnar Holm

 

Resterende spilledatoer er: 2-4-5-7-9 august.

Det anbefales å kle seg godt, ta gjerne med et varmt pledd for selv om forestillingen er innendørs kan det bli ganske kaldt.

 

For mer informasjon om tidspunkt og kjøp av billetter er det bare å klikke seg inn via annonsen Bergmannsteateret har øverst på siden vår. De er medlemmer hos meldal.no

Vi Gratulerer og ønsker lykke til med resten av forestillingen

 

Red: RS

 

Annonser


Medlemmer