Fikk oppvartning i skyggen av den store eika

 

En gruppe pilegrimer fra Tyskland, Sveits, Norge og USA var invitert til Prestegårdshagen torsdag formiddag - bagasjesjåføren var selvskreven gjest.


27.07.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: Friluftsliv, Kirke og menighet

Gruppen på 14 hadde beregnet 14 dager med vandring etter å ha tatt tog fra Oslo til Dovre og gått derfra med Nidarosdomen som mål. Sjåfør til å frakte den tyngste bagasjen i bil, var god å ha med på turen.

Segard Hoel var siste overnatting før de ankom Meldal Kirke hvor de etter avtale fikk omvisning av Thor Aas. Noen av gjestene valgte å sitte noen minutter i stillhet når de kom inn i kirka.

Anlaug og Thor Aas har gjort det til tradisjon å invitere pilegrimer på kaffe og kaker i Prestegårdshagen én gang på sommeren. Anlaug har kontakt med forskjellige grupper og Hans-Jacob Dahl som har vært pilegrimsprest i mange år. Thor har ingen ambisjoner om å prøve den oppgaven, han syns det er greiest å ta imot dem her i hagen og i kirka. 

   

IMG 4855

Anlaug Aas bød på kaffe, te, saft, vann og kanelboller og sjokoladekake i skyggen under den store eika i Prestegårdshagen, torsdag formiddag. Anlaug og Thor Aas til venstre i bildet.

 

-Mora er borte, men dattera er her

Thor presenterte seg for pilegrimene som prest i Meldal og snakket litt om Prestegårdshagen.

Han fortalte også at det hadde vært en kirke fra 1650 som brant ned i 1981, og at de fleste innbyggerne da hadde ønsket å få bygget en likens kirke som den som brant på samme plass.

-Jeg bruker å si at moren er borte, men dattera er her, sa Thor, som også hadde valgt å fortelle om prekestolen og vise frem den grønne messehagelen som har bord inspirert av Meldalsbunaden. Mønsteret er designet av fru Tverrdal og borden har symboler inspirert av den gamle kirka. Symbolene har også senere blitt brukt på forskjellig i kirka.

  

IMG 4851

Sabine Farrar (bak) og Kari Børrud (foran). Begge er profesjonelle pilegrimsguider i sommerferiene sine. 

 

Sabine Farrar og Kari Børrud var guider for pilegrimene.

Begge jobber som lærere og dette er deres sommerferie. Sabine er fra Tyskland og kaller seg VikingWalks. Norske Kari har vært guide siden 2003 og gått seks forskjellige pilegrimsruter, mange i Spania. Kari kaller seg Caminowalks 

Dette er tredje året på rad de går sammen i et Tysk/Norsk samarbeid fra Dovre til Trondheim.

Sabine og Kari tilbyr også guiding på kortere etapper av pilegrimsleden. Neste gang blir det tur fra Hamar til Dovre.

Bedre å gå fem kilometer per dag, enn å bryte hele turen!

Kari forteller at det hender noen må gi seg underveis av forskjellige årsaker, men de aller fleste er bestemt på å fullføre og trosser både gnagsår og andre "vondter" som oppstår underveis. Så har de jo med seg en egen sjåfør som kjører den tyngste bagasjen deres, så om det er umulig, eller uforsvarlig å fortsette, kan de bli kjørt en etappe og fortsette videre etterpå. -Det er bedre å gå fem kilometer per dag, enn å bryte hele turen!

 

 

IMG 4849

Sigrid Bogstad og Maria Inhelder

Sigrid Bogstad fra Oslo og Maria Inhelder fra Sveits storkoste seg under den store eika i Prestegårdshagen. Sigrid ba meg spørre Marie hvor gammel hun er, for hun er imponert over den spreke damen fra Sveits. Maria forteller på flytende norsk at hun er 79 år. Norsk lærte hun da hun bodde to år i Norge på slutten av 40-tallet. Siden har hun fortsatt å lese avisa Aftenposten, og reiser mye med Hurtigruta. Så har hun venner i Ålesund og Drammen som hun besøker når hun er i Norge. Det var de som anbefalte henne St. Olavsveiene. 

 

IMG 4857

Gjestene hadde øvd inn en sang som de bruker å fremføre for verter som fortjener en takk. En fin gest som så ut til å glede Anlaug og Thor

 

Etter pausen i Prestegårdshagen gledet de seg til neste stopp som var Storbuan med overnatting. Deretter var det overnatting på Gumdal Gård på Svorkmo, så Skaun, og til sist Sundet Gård på Øysand før siste etappe til Trondheim på mandag.

  

St. Olavsvegene til Trondheim:  https://pilegrimsleden.no 

 

IMG 4860

13 stykker vandrer videre mot Storbuan for overnatting. Én av dem har pådratt seg fotskader og må kjøre bil denne biten før det er å vandre videre til Svorkmo på fredag

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

 

Annonser


Medlemmer