Fotballen dukket opp på Løkken for første gang i 1907

I januar i fjor skulle det holdes et foredrag på Orkla Industrimuseum om dannelsen av Arbeider-idrettslagene. Foredragsholder ble forhindret, men vil her gjengi et stykke som sto i avisen Ny-Tid i Trondheim i 1933 signert G.B.
28.03.2025 - Atle Ingar Kjelstad
Kategori: Fotball, historie, Kulturhistorie, idrett, Leserinnlegg
En svensk direktør, Carlgren ved Orkla Grube hadde anskaffet en sådan til sine barn. Da direktør Carlgren reiste ble fotballen foræret til en gutt i nabolaget, Ole Løfshus som på den måte ble den første lykkelige eier av en fotball som skulle vise seg å vekke en så stor interesse blant befolkningen over den hele verden.
-«Vi gutter sparket denne ball uten minste anelse om regler og omganger. Det eneste vi visste var at det skulle sparkes og det gjorde vi med fynd og klem».
Men dessverre, alt er forgjengelig og slik var det også med denne fotball.
En vakker dag var den ikke mere, men interessen for denne sport blant oss gutter var vakt og nå kom det en tid hvor ikke en eneste blikkboks som kom i vår vei fikk lov å ligge i ro.
I 1911 kjøpte fotograf Berg en fotball og det er vel egentlig fra den tid fotballens historie på Løkken skriver seg.
Nu gikk Løkken Idrettslag i gang med fotball, men noen egentlig fart i denne sport blev det ikke.
Løkken Idrettslag hadde andre interesser, det var løp og sprang, så fotballen kom mere i bakgrunnen og det var ikke så rart for det var jo arbeider-ungdommen som interesserte seg mest for den.
Dette forhold ble en del av oss Arbeider- ungdommer forarget over. Vi ble lei av å se at styret i Løkken Idrettslag kjøpe inn store premier, løpe om dem, avholde fester og dele ut premier til hverandre.
I 1918 sammenkalte vi alle fotballinteresserte til å møte i Folkets Hus for å drøfte eventuellstiftelse av fotballklubb.
Til dette møte møtte de mest interesserte og Fotballklubben Thor blev stiftet.
Det kan bemerkes at denne stiftelse i første rekke skyldes brødrene Sanky og Leopold Levin, og de 2 brødrene var også den drivende kraft i fotballklubben Thor gjennom årrekker.
Det besluttedes å ikke melde klubben inn i «forbundet», men la den stå som en privat klubb.
I 1925 besluttedes klubben innmeldt i TAIK.
På møtet angående dette skritt var det røster både for og i mot, men de arbeiderinteresserte vart i overveldende flertall.
Thor var en utpreget arbeideridrettsklubb.
Ved splittelsen i 1928, da arbeideridrettsforbundet gikk ut av » Den Røde Sportsinternasjonale og Kampforbundet» fulgte Thor disse fra første tid og tilsluttet seg Kampforbundet..
I midletid blev det startet et nytt idrettslag på Løkken som fikk navnet Fjell.
De startet med brask og bram og spådde Thor snarlig undergang. Det var alt annet enn lyse fremtidsutsikter de høye herrer forespeilet oss.
Men det viser seg at Løkken gamle arbeideridrettslag ikke er så snar til å bukke under.
Det har gjennomgått harde påkjenninger og det står for en dyst.
Og det skylder seg at det er Thor som er pioneren når det gjelder fotball på Løkken ved at den bragte det første mesterskap til Løkken, nemelig ved å bli kretsmester i klasse B i 1933.
Dette er i korte trekk fotballens historie på Løkken og idrettsforeningens Thor stiftelse og utvikling.
Innsendt av Atle Ingar Kjelstad
Foto. Thor (Orkla Industrimuseum) Fjell: Arkiv
Red:RS