Hyggelig "Bli kjent i Orkland – tur" til Nyplassen

Bildet er tatt fra toppen av slagghaugene på Nyplassen
18.06.2019 - Hilde Stina Elshaug
Kategori: historie, Friluftsliv, Kommunen

Mandagens tur til Grutseter smeltehytte på Nyplassen i Sæterdalen var den siste av en rekke bli kjent-turer i de fire kommunene som vil utgjøre Orkland.

 

IMG 4058

Kaffen koker

Mange hadde tatt turen og fant seg til rette i slagghaugene hvor Anne Mari Svinsås tok utfordringen og førte oss gjennom historien fra stedet hvor Grutseter smeltehytte ble bygget og tatt i bruk allerede i 1664, da smeltehytta "Plassen" på Svorkmo ble for liten. "Nyplassen" ble et naturlig navnevalg.

Malmen ble fraktet hit, kobberet skilt ut, bearbeidet og fraktet til Trondheim hvor de solgte det videre på det nordiske markedet. På Nypassen jobbet mange tyskere svensker og Engelskmenn som var eksperter på kissmelting. På 1700-tallet var mesteparten av skogen borte og det var som en ørken i et stort område. 

 

IMG 4062

Are Hilstad ønsket velkommen og sa blant annet om Grutseter at det som er så spesielt her er at det ikke har vært menneskelig aktivitet oppå slagghaugene siden virksomheten ble nedlagt - arkeologene trives veldig godt her.

 

IMG 4064

Anne Mari Svinsås får hjelp av Arne L. Haugen som også har god kjennskap til historien rundt Nyplassen

 

IMG 4065

Atle Ingar  Kjelstad har mange gode historier fra gammel tid. Blant annet fra egen familie og store og sterke menn i dalføret. Han kunne fortelle at del av skjelettet til en av dem var på museum i København.

 

IMG 4066

Elisabeth Furuhaug og Arne Re underholder med historisk tilsnitt

 

IMG 4073

Arne Fagerholt inviterer hele forsamlingen på dans.

 

IMG 4079

"Hele Orkland danser" etter koreografi av Trude. 

IMG 4092

Anne Mari Svinsås tok en stor del av forsamlingen med seg på en historisk vandring på Nyplassen. 

 

IMG 4093

Slike kopperklumper har blitt funnet i området lenge etter at smelteverket ble nedlagt. En lokal mann fortalte at akkurat denne klumpen ble funnet av hans bestefar på 60-tallet. Han kunne fortelle at de også har funnet både knapper, mynter, redskaper og mye mer gjennom årenes løp. Mange gjenstander er nå på museum.

 

Tekst og foto: Hilde Stina Elshaug

Annonser


Medlemmer